Obnova keřů v Královské oboře Stromovka:

Keře a keřové porosty jsou přímou součástí kompozice parku již od dob jeho založení. Výsadby keřů probíhaly během let a různých etap vývoje parku v mnoha podobách. Od solitérně vysazovaných keřů v travnatých plochách ve dvacátých a třicátých letech 20. století, až po zahuštěné formace keřových porostů v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století.

V průběhu let keřové výsadby vznikaly a zanikaly na různých místech parku. Většina keřových skupin i jedinců pak vzala za své během povodní v letech 2002 a 2013.

V nově tvořené kompozici parku jsou keře obnovovány podle několika hlavních hledisek. V místech exponovaných z pohledu návštěvníka parku je to zejména estetická role tradičních i nových druhů keřů, které zaujmou svými květy, podzimním zbarvením listů nebo habitem. Druhotným efektem keřů v těchto partiích je pak celkové zvyšování biodiverzity v prostoru parku.

V místech méně exponovaných je pak dominantní role keřů biologická. Keře a jejich porosty skýtají úkryt drobným živočichům, či slouží pro rozšíření potravní nabídky ptáků a drobných savců.

Estetické působení těchto keřů jak z hlediska jejich umístění v kompozici, tak i z hlediska jejich vlastností je samozřejmostí. Z důvodu násobení efektů estetických a biologických jsou pro výsadby voleny často druhy s dužnatými plody atraktivními pro ptactvo a druhy výrazně kvetoucí sloužící jako potrava pro hmyz. Při výběru druhů je tak z důvodů estetických i biologických věnována zvláštní pozornost kvetení jednotlivých taxonů. V návrhu výsadeb převažují keře domácí nebo keře v prostoru parku Královská obora Stromovka historicky doložené. V návrhu je však též věnována pozornost taxonům sbírkovým, jejichž použití je v prostoru parku tradiční již od doby jeho vzniku. Doplněním keřového patra tak dojde k obnově keřů v rámci parku Královská obora Stromovka. Efekt těchto výsadeb bude tedy nejenom estetický.

Výsadby jsou navrženy nejen z důvodu doplnění kompozice parku, ale též pro efekt biologický, spočívající ve vytvoření celé řady ekologických nik pro různé druhy živočichů. Výsadby keřů budou probíhat v několika etapách.

Kromě nových výsadeb dojde i k rozsáhlejším úpravám stávajících keřů, a to tak, aby do budoucna plnily veškeré funkce, které jsou od nich v prostoru parku očekávány.