V zimních měsících si více než jindy uvědomujeme, jak máme k dispozici přirozeně méně světla a tepla. Pravidelné cykly v naší středoevropské krajině nám dávají signál, abychom se, stejně jako okolní příroda, zklidnili a zastavili, věnovali se více odpočinku a nabírání sil. Lidé ale ubývající světlo nahrazují umělými světly a jak asi tušíte, není to vždy dobře.

V tomto čísle našeho časopisu Pražská EVVOluce se můžete v dlouhých zimních večerech začíst do článků, které Vám mnohé z jevů souvisejících se světlem a tmou objasní. 

Začneme trochu romanticky, a to svíčkami z včelího vosku. V článku od Kateřiny Röschové se dozvíte, jak svíčky vyrábět, i jak onen vosk vzniká. Přes metodu výroby svíček se dostanete i k výrobě voskovaných ubrousků.

Doporučujeme k přečtení velmi zajímavý rozhovor s Pavlem Suchanem z Astronomického ústavu AV ČR, který nám přiblížil problematiku světelného znečištění, kterým trpí každé větší město (natož velkoměsto jako Praha). Umělé světlo potřebujeme. Ale když je ho příliš, je to špatně nejen pro okolní přírodu, ale také pro lidi.

Série inspirativních článků od Michala Staši, odborníka z organizace SEVEn a autora webu Světloblog Vám odpoví na záludné otázky, např. jak funguje světelná dioda LED, proč museli skončit klasické žárovky, nebo co znamená barva světla.

Od světla a tmy si můžete odpočinout u reportážního článku k jedné z nejatraktivnějších a nejcennějších ornitologických lokalit v Praze, k rybníku Slatina.

Pokud jste nestihli, nebo jste se již nedostali na letošní krajskou konferenci o ekovýchově v Praze, která se tentokrát věnovala biodiverzitě v Praze, nenechte si ujít reportáž od Martina Ondřeje Macha na stranách 28 a 29.

Dále se již můžete začíst do tradičně pestré a barevné rubriky nazvané Co se děje v … která Vás provede zajímavými a pozoruhodnými projekty pražských spolků, organizací a ekocenter. Prosincové číslo uzavírá tradiční Kalendář akcí, kde naleznete různé akce konající se od prosince 2023 do března 2024 v Praze a okolí, které souvisí s ekovýchovou.

 

Na webové stránce https://prazskaevvoluce.cz naleznete ke stažení také všechna předešlá čísla našeho časopisu. Na stejné adrese se můžete rovněž přihlásit k jeho pravidelnému odběru. 
Časopis naleznete i na Facebooku zde: https://www.facebook.com/PrazskaEVVOluce.

Přejeme Vám příjemné čtení.

Tým EVVO hl. m. Prahy a redakce BEZK


 
  e-časopis stahujte nebo se přihlaste k jeho pravidelnému odběru
na webových stránkách https://prazskaevvoluce.cz/