Manipulace s jídlem a s kuchyňským náčiním bývá ve školkách často poněkud problém, a to jak z pohledu hygieniků, tak někdy i z pohledu učitelů či rodičů. V článcích aktuálního čísla se můžete dočíst, že to tak vůbec nemusí být.

Praktické zkušenosti z provozu lesního klubu s prací s dětmi v kuchyni nám zprostředkuje ve svém článku Kateřina Röschová. A protože je toto číslo o jídle, nechybí zde ani vyzkoušené recepty, které můžete s dětmi vyzkoušet.

Tereza Valkounová z Asociace lesních mateřských škol nám v poutavém rozhovoru prozradí, jak to chodí v lesní školce, a že zabezpečení příznivé hygieny není žádný problém. Chce to však určité úsilí, které se však vyplatí i ze vzdělávacího hlediska.

Zcela unikátní projekt spolupráce drtivé většiny veřejných vysokých škol s názvem UNILEAD rozvíjí společně aktivity podporující Cíle udržitelného rozvoje OSN (tzv SDGs) v univerzitní praxi.

Zapojené vysoké školy (25 VŠ z 26 veřejných VŠ působících v ČR ) řeší a sdílí dobré praxe udržitelnosti v mnoha oblastech provozu, kde čestné místo zaujímá rovněž oblast jídla a stravování.

Nechybí ani pohled do zahraničí. Kateřina Jančaříková se s námi podělila o postřehy z pobytu na finské střední škole v městečku Vääksy na jihu Finska. Z článku je zřejmé, že finský systém školství a jejich přístup ke stravování je v porovnání s českým kvalitativně napřed v téměř nedosažitelném horizontu, ale kdo ví.

Těšit se v tomto čísle můžete také na obsáhlý článek o houbách v Praze a v pravidelné rubrice po zajímavých přírodních lokalitách nás Jan Moravec vezme na pomyslný výlet do přírodní rezervace Mýto v jihovýchodním cípu Prahy poblíž Nedvězí u Říčan do údolí meandrující Rokytky.

Ani v tomto čísle nechybí rozsáhlá část o zajímavých aktivitách a projektech pražských ekocenter, spolků, městských organizací nebo městských částí (zabírá další polovinu časopisu). Přečíst si můžete mimo jiné o kampani proti plýtvání jídlem, o komiksové soutěži, o připravovaných výstavách, o projektech Terezy, ekocentra Koniklec, nebo o poutavém projektu o pražských netopýrech se spolkem ČESON. Doporučujeme také informace o žhavé novince letošního podzimu, kterou je otevření nového ekocentra U studánky poznání na pražské Letné, vzniklého jako návazný a logický koncept projektů organizace CCBC (České koalice pro ochranu biodiverzity) a jejich partnerů.

Doporučujeme také článek s informacemi o 14. ročníku krajské konference o ekovýchově v Praze, která se letos koná již 21. září 2023 a bude se odehrávat v prostorách Michnova paláce na Malé Straně, mezi Petřínskými sady a Vltavou.       

Na konci časopisu naleznete opět přehledný Kalendář akcí.

 

Na webové stránce https://prazskaevvoluce.cz naleznete ke stažení také všechna předešlá čísla našeho časopisu. Na stejné adrese se můžete rovněž přihlásit k jeho pravidelnému odběru. 

Přejeme Vám příjemné čtení.

Tým EVVO hl. m. Prahy a redakce BEZK


 
  e-časopis stahujte nebo se přihlaste k jeho pravidelnému odběru
na webových stránkách https://prazskaevvoluce.cz/