Kampaň prevence moru včelího plodu poprvé Praha spustila v roce 2022. V prvním roce kampaně bylo vyšetřeno 241 zaslaných vzorků a nebyl zachycen žádný výskyt onemocnění moru včelího plodu (MVP). Naopak v roce 2023 došlo k zachycení jednoho vzorku pozitivního na výskyt onemocnění moru včelího plodu, a to z celkového počtu 252 zaslaných vzorků. V červnu roku 2023 bylo tedy vyhlášeno Městskou veterinární správou SVS Praha ochranné pásmo, a to na území městské části Praha 10.

Přestože počet odevzdaných vzorků ani zdaleka nedosáhl plánovaného počtu, odhalení pozitivního vzorku i následné vyhlášení ochranného pásma MVP potvrdilo smysluplnost akce.

Pro opakování této kampaně hovoří to, že při vyšetření, byť jen části včelstev v daném teritoriu, dokáže kampaň odhalovat skrytou nákazu.

 

Poznatky, získané v průběhu kampaně v roce 2023, odhalují rizikové faktory týkající se včelaření v Praze, a to:

  • Každoročně v Praze začíná i končí s včelařením nemalý počet osob. Svědčí o tom nadprůměrně vysoký podíl včelařů s méně jak dvouletou praxí ve srovnání se zbytkem republiky. Mnozí začínající včelaři přitom mají minimální povědomí o této činnosti a zkušenosti sbírají metodou pokus – omyl. To často vede k fatálním chybám, které tyto začátečníky rychle odradí. Kromě toho, že kvůli své neznalosti či nevědomosti mohou přispět k šíření nebezpečných nákaz včel v Praze, například nákupem zamořených včelstev či včelařského zařízení, představují značné zdravotní riziko i jejich opuštěné úly.
     
  • I když přesná data nejsou k dispozici, předchozí akce v Praze naznačují, že organizovanost a tím pádem i disciplinovanost pražských včelařů ve srovnání se zbytkem republiky je výrazně nižší. To se projevuje mj. jiné i v tom, že se k nim dostává minimum informací o povinnostech plynoucích z veterinárních předpisů. Mají také minimální povědomí o aktuální nákazové situaci a o předcházení šíření nebezpečných nákaz.

 

Součástí osvětové kampaně není jen testování odevzdaných vzorků měli na přítomnost onemocnění MVP, ale také pořádání seminářů a webinářů, publikování článků v odborných časopisech a v neposlední řadě také zřízení Poradny MVP.

K začátku roku 2023 bylo na území hlavního města registrováno celkem 1.234 stanovišť včelstev.

V roce 2023 převzala nad kampaní odbornou záštitu Městská organizace ČSV Praha, v této spolupráci budeme pokračovat i v roce 2024 a touto cestou za spolupráci moc děkujeme.

Více informací nejen o probíhající kampani naleznete na stránkách: www.hrrnamor.cz

Možné je také kontaktovat pověřeného zaměstnance za Hlavní město Praha: Ing. Vendula Audolenská Vendula.Audolenska@praha.eu