Cesta byla vybudována v rámci výstavby přehrady a založení lesoparku na počátku 60. let 20. století. Od té doby byly na cestě prováděny spíš lokální opravy závažnějších sesuvů jejích okrajů a dále opravy výtluků.

V souvislosti se zhoršujícím se stavem cesty a probíhající stavbou dodatkového bezpečnostního přelivu, v rámci které byla cesta na delší dobu zneprůjezdněna, bylo rozhodnuto o souběžném provedení její kompletní opravy. Opravena bude část cesty v délce cca 2,1 km, tedy v úseku od hráze přehrady po vjezd do areálu čerpací stanice odpadních vod (konec ulice Ramanova).

V rámci opravy budou stabilizovány problematické okraje cesty směrem do přehrady mikropilotáží. Opraveny budou rovněž kamenné zídky směrem do svahu, propustky pod cestou a studánka. Výsledný povrch cesty bude opět asfaltový. Vyměněn a doplněn bude také mobiliář podél cesty. Na dvou místech vznikne dlážděná vyhlídka na vodní plochu a širší pobytové schody.

Veškeré práce by měly být dokončeny nejpozději v červnu 2023. 

Po dokončení obou staveb – tedy dodatkového bezpečnostního přelivu i vyhlídkové cesty – bude opět volný průchod podél Botiče a Hostivařské přehrady v plném rozsahu od Hostivaře až do Petrovic.