Regenerací předmětné travnaté plochy se sleduje i rozšíření  nabídky různých forem pobytových a rekreačních ploch v parku Stromovka pro návštěvníky parku. Regeneraci trávníkových ploch realizují Lesy hl.m. Prahy (údržby parku Stromovka).

Stromovka, regenerace trávníků v části Starého parku, 1. etapa 2022, or.mapka 700 pxl

V minulých letech byla část travnatých ploch v parku Stromovka regenerována a obnovována, a to zejména na dně rybníka. Regenerace a obnova travnatých ploch byla z větší části zaměřena na rekreační využití předmětných ploch návštěvníky parku Stromovka. Při regeneračních zásazích byl částečně využit potenciál původních travních společenstev na předmětných plochách s doplněním těchto travních společenstev o druhy a odrůdy trav, které snáší vyšší míru zátěže a zároveň jsou méně náročné na případnou doplňkovou závlahu.

Obnovované a regenerované travnaté plochy na dně rybníka ve Stromovce byly zvoleny jako první s ohledem na velmi vysokou návštěvnost těchto ploch obyvateli Prahy, rekreačními i profesionálními sportovci a příležitostnými návštěvníky parku Stromovka. Důvodem byly i nově vybudované vodní plochy na dně rybníka a postupné dokončování rekonstrukčních prací Šlechtovy restaurace.

(Text: Ing. Hamata)