Měl je směsný odpad na dně úlu, resp. pod obsazeným včelím dílem. Tvoří se činností včel při budování a ošetřování plástů. Obsahuje rozkousané zbytky voskových víček po otevírání zimních glycidových zásob a veškeré biologické zbytky z včelstva včetně mrtvých včel.

Mor včelího plodu je závažné onemocnění postihující časná larvální stádia včel. Původcem onemocnění je bakterie Paenibacillus larvae, která vytváří extrémně odolné spory. S vysokou odolností spor původce souvisí obtížné zdoláváni této nákazy a nutnost využití radikálních opatření při potvrzení výskytu nákazy na stanovišti. Mor včelího plodu je zařazen mezi nebezpečné nákazy včel vyjmenované v příloze č. 2 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon). V případě podezření z výskytu nebezpečné nákazy má chovatel povinnost oznámit místně příslušné krajské veterinární správě podezření z výskytu nákazy na svém stanovišti.

Souběžně s plošným odběrem vzorků měli se budou konat přednášky, semináře a další osvětové akce zaměřené na problematiku moru včelího plodu. Nejbližší přednáška se bude konat 16. 3. 2022 v Zastupitelském sálu Magistrátu hlavního města Prahy, a to od 17 h.

Kampaň hl. m. Prahy k prevenci moru včelího plodu, ilustr. obr.