Říčanský potok patří mezi větší pražské potoky v povodí dolní Vltavy, který protéká nejen intravilány obcí a městských částí, ale zároveň také pěknou krajinou i několika přírodními památkami. Délka toku je 21,4 km (z toho 16,86 km v Praze), plocha povodí čítá 36,923 km² a průměrný průtok u ústí dosahuje 0,10 m³/s.

V těchto dnech byla zahájena revitalizace Říčanského potoka v Dubči v úseku podél ulice Mikova. Zkapacitnění a revitalizace koryta potoka je akcí, která pokračuje ve zlepšování protipovodňové ochrany a navazuje na již provedená opatření. Cílem projektu je koryto co možná nejvíce rozšířit, přírodním způsobem stabilizovat a zároveň zajistit přístupy k vodě.

V rámci revitalizace budou z koryta potoka odstraněny všechny pozůstatky starých opevnění, břehy se zpozvolní a pata se zastabilizuje těžkou balvanitou rovnaninou, která zajistí pevnost koryta. Proti zahlubování se v korytě vybudují příčné kamenné prahy.

Vzhledem k tomu, že úpravy si vyžádají i kácení dřevin, bude po dokončení revitalizace provedena rozsáhlá dosadba nových stromů. Nový břehový porost nabídne mnohem rozmanitější druhové složení dřevin. Jeho základem bude pestrá směs našich domácích dřevin, jako je olše, vrba, jilm, javor, jasan, střemcha nebo dub. Samotné koryto potoka se osadí kvetoucí mokřadní vegetací, jako je kosatec nebo kyprej.

Aby Říčanka byla i nadále plná ryb, umístí se na dno a do břehů několik úkrytových dřevěných skulptur.


Stavba: Zkapacitnění a revitalizace Říčanského potoka v Dubči
Investor: Hlavní město Praha, Odbor ochrany prostředí MHMP, Jungmannova 35, Praha 1
Zástupce investora: Ing. Jiří Karnecki (tel.: 236 005 817), Ing. Martina Buchtíková (tel: 236 005 810)
Dodavatel: Antonín Fabián
Doba realizace: leden 2018 – květen 2018