Prokopský potok, stejně jako většinu pražských potoků, v minulých letech postihlo rozsáhlé narovnávání a úpravy koryta. Naštěstí zde ale nedošlo k výraznému opevňování a potok si tak ponechal víceméně přírodní charakter. Horní část potoka byla upravena v souvislosti se založením Centrálního parku ve Stodůlkách a výstavbou soustavy retenčních nádrží. Ve spodní části zase musel potok ustoupit ke kraji údolí z důvodu těžby vápenců. Zajímavostí ale je, že v prostoru nad retenční nádrží Asuán si potok opět vytvořil krásné přírodní klikatící se koryto s tůněmi a brody. Jedná se o jeden z nejhezčích přírodních úseků pražských potoků.

Napřímení koryta Prokopského potoka vedlo ke zvýšení spádu, a protože koryto nebylo zpevněno, i k erozi dna. Dnes se potok zavrtal skoro 1,5 m pod okolní terén. Z toho důvodu jsme zadali projekt na revitalizaci Prokopského a Jinonického potoka na třech úsecích.

Prokopský potok po dokončení 1. etapy revitalizacePrvní úsek byl dokončen už v roce 2016. Koryto Prokopského potoka bylo od mostu ulice K Nové Vsi vyčištěno, rozšířeno a místy stabilizováno těžkou balvanitou rovnaninou. Břehy byly zpozvolněny. Součástí revitalizace se stala i obnova vlhké louky, která nyní patří k nejhezčím nivním loukám v Prokopském údolí.

Na tuto část v těchto dnech navazujeme revitalizací koryta potoka v délce cca 300 m. Původní koryto pod lesem bude zasypáno a v části louky vznikne nový, přírodě blízký klikatící se potok. Součástí revitalizace bude i obnova propustku, který se zkapacitní, obloží kamenem a opatří kovaným zábradlím.


Investor: Hlavní město Praha, odbor ochrany prostředí MHMP
Zástupci investora: Ing. Jiří Karnecki (tel.: 236 005 817), Ing. Josef Šlinger (tel.: 236 005 818)
Generální dodavatel: Stavby rybníků s. r. o.
Doba realizace: duben 2018 – červenec 2018