U vybraných studánek byl již dříve popsán jejich fyzický stav, provedena rekognoskace okolí a u většiny navrženo ochranné pásmo vodního zdroje. Pozornost byla věnována objektům, které jsou v relativně dobrém stavebně technickém stavu, případně byly v nedávné době nově upraveny. Dalším faktorem bylo, zda v dané roční době existuje stálý a nezanedbatelný průtok. U všech pramenů byly stručně popsány geologické a hydrogeologické poměry zdrojové horninové struktury.

Analýzy byly zaměřeny na vybrané základní chemické a fyzikální parametry a stanovení obsahu rozpuštěných těžkých a toxických kovů. V odebraných vzorcích vod ze všech monitorovaných studánek bylo provedeno stanovení obsahu iontů: NH4+, Cl-, SO42-, NO3-, NO2-, F-, HCO3-, K, Na, Ca, Mg a dále CHSKMn, rozpuštěné látky, obsah volného a agresivního CO2, celková tvrdost. Z kovů byl dále stanoven obsah Ag, Al, As, B, Ba, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mn, Mo, Ni, P, Pb, Sb, Se, Tl, V, a Zn.

Nejčastějším nežádoucím polutantem jsou chloridy a dusičnany, ojediněle pak sírany a dusitany. Stoupá také obsah sodíku ve vodách. Nejčastějším zdrojem je zimní solení komunikací, dále komunální a především průmyslové odpadní vody, úniky netěsnící kanalizace, zemědělská činnost, průsaky septiků apod. Koncentrace však nejsou takové výše, abychom mohli hovořit o zdravotní závadnosti v případě požití takové vody. Normě pro pitnou vodu však monitorované prameny nevyhovují. Patrný je vliv vyčištění a údržby studánky na kvalitu podzemní vody (např. Ovčí).

Zvýšené obsahy některých kovů (Fe, Mn, As, Ca, Mg) souvisejí s přirozeným geologickým prostředím zvodně (Ovčí, Pod Děvínem, Urešova ad.).

Celkový trend kvality podzemní vody v případě monitorovaných studánek je spíše setrvalý. Zhoršení bylo zaznamenáno na základě porovnání za posledních 12 let u studánky Topolka a Šestákova. Mírné zlepšení zaznamenala studánka Ovčí, které evidentně prospělo vyčištění jímky a její pravidelná údržba. Podzemní vodu dobré kvality a relativně nejlepší v porovnání s ostatními zdroji vykazuje v rámci sledovaných ukazatelů studánka Urešova v Kunratickém lese.

Nejvydatnějším pramenem ze sledovaných zdrojů v roce 2014 je Zázračná studánka v Lysolajích s průtokem cca 5 l/s a Mariánský pramen (cca 3 l/s), vydatné jsou Pod pumpou Chittussi (cca 1,5 l/s) a Šárecká Habrůvka ( cca 1 - 1,5 l/s). Ostatní měřené studánky dosahují vydatnosti v řádu prvních desetin l/s, vesměs do 0,5 l/s, případně setin. Vydatnost monitorovaných zdrojů v porovnání s historickými údaji je stálá, nebyly pozorovány významnější poklesy.