Prostor unikátního významu

Letenská pláň je prostorem unikátního významu v rámci celé Prahy. Tato část Prahy se poměrně rychle proměňovala- někdy sloužila jako cvičiště či sportoviště, jindy zase jako shromaždiště stovek tisíc lidí při sametové revoluci. Letná si s sebou nese svou historii až do současnosti. Aniž by byly vrstvy historie smazány, snaží se odbor MZO MHMP pláň postupně obnovit tak, aby lépe splňovala současné nároky uživatelů. Letenské sady jsou tedy udržovány z prostředků odboru MZO MHMP. V parku je jednak prováděna pravidelná údržba zeleně a úklid a dále běžné opravy stavebních prvků.

 

 

Obnova zahájena již v předchozích letech

S vegetační a stavební obnovou Letenských sadů bylo započato již v minulých patnácti letech, kdy se opravily části přilehlé ke Kostelní ulici, tzv. Velký palouk a území u Letenského zámečku. Rekonstruovaly se cesty, dětská hřiště (foto: Dětské hřiště v Kostelní ulici bylo realizováno v roce 2011), přibyla pítka a další vybavení parku.

V nynější době se mění nároky uživatelů na park a ten je velice intenzivně využíván. Proto byla zadána celková studie sadů, která má za cíl současné trendy vystihnout a lépe tak vyhovět návštěvníkům parku. Cílem studie je zároveň vytvořit nadčasový charakter parku, který se stane stejně oblíbeným jako některé časti Letné z 19.století. Mezi největší témata této studie patří značná nesourodost různých částí parku, dále uspořádání sportovních aktivit a také například pohyb psů. Některé části parku jsou již v novém duchu zrealizovány, další jsou v projektové přípravě.

Trocha historie

Park Letenské sady je nejen jednou z nejvýznamnějších ploch zeleně v centru města, ale i celoměstským fenoménem přesahujícím hranice městské části. Zažil bohatý historický vývoj a byl svědkem významných akcí, jako jsou vojenské přehlídky, sportovní utkání, sokolské slety a události jubilejní zemské výstavy.

I když se prostor utvářel v mnoha etapách, vždy Pražanům sloužil především jako veřejný park. Nejstarší část parku pochází z konce 19. století, jedná se o prostor od platanové aleje po Letenský zámeček. Plošně nejrozsáhlejší část parku ale pochází až z poválečného období. Jednotlivé etapy jsou poměrně znatelné a především poválečné úpravy jsou kontrastní ke zbytku parku.

Studie obnovy a problémy parku

Na jaře 2013 byla dokončena studie obnovy Letenských sadů, která řeší soudobé problémy a podtrhuje nadčasový význam a funkce parku. O jaké problémy tedy jde? Předně je řešena vizuální roztříštěnost a nesourodost architektury parku.

To, že park vznikal ve vícerých fázích a tudíž podléhal různým módám, přestavbám a rekonstrukcím, je přirozené. Dá se říci, že to i podtrhuje jeho dnešní význam. Návrh obnovy si neklade za úkol celý park plošně zmodernizovat a zbavit jej všech stop minulosti, ani pouze otrocky rekonstruovat jeho historickou podobu, která dnes už nemusí odpovídat soudobým potřebám jeho uživatelů.

Sjednocení parku

Historické souvislosti v návrhu respektujeme a ideově i vycházíme z původních krajinářských úprav Františka Thomayera (1865 - 1869) a Karla Skaláka (1891 - 1911), autorů návrhu Letenských sadů, hlavně však v historické části parku (viz historická mapa: soudobý plán Letenských sadů z 19. století od Fr. Thomayera). Řešení roztříštěnosti bude spočívat v estetickém sjednocení funkčně a kompozičně nesourodých prostorů, jako jsou svahy, sady a pláň, do jednoho harmonického celku. Zejména se jedná o materiálové sjednocení povrchů cest a jejich křížení, herních prvků, vizuální umocnění nástupů do parku, umístění nadčasového mobiliáře včetně veřejného osvětlení a jednotného informačního systému.

Signifikantním originálním prvkem jsou červené cesty (z probarveného asfaltu) a žluté objekty - herní prvky. Opakujícím se prvkem je také květinový detail v podobě extenzivních trvalkových záhonů.

Sport na Letné

Jako další problém vnímáme nevyužití všech možných funkcí takto velké plochy zeleně. Aktuálně je park samozřejmě využíván ke sportu a rekreaci. Sport na Letné, to ostatně není nic nového - v nejrůznějších podobách se tu v průřezu historií objevoval vždy, ať už skupinově organizovaný či individuální. Tyto aktivity budou podpořeny úpravou zanedbaných asfaltových povrchů a rozmístěním multifunkčních hřišť pro volejbal a basketbal do prostoru pláně.

Široká okružní cesta probíhající celou severní částí pláně je koncipována jako bruslařská dráha s mlatovým pásem pro jogging. Současná bruslařská dráha tak bude zdvojena. Ve všech částech parku budou volně rozmístěny herní prvky, jako jsou například různé houpačky pro děti i dospělé, prolézačky, lanové a balanční prvky či trampolína. V části parku u vstupu od Letenského náměstí je navrženo zahloubené skate a bike hřiště.

Lidé a psi

Travnaté plochy pod stromy mohou být i nadále využívány k posezení. S tím je ale spojen další závažný bod, k jehož řešení ve studii a následně již vypracovaném a schváleném projektu přistupujeme. Říká se, že patříme k největším chovatelům psů v Evropě, a také je venčíme skutečně všude, kde se dá. Parky a ulice tím však trpí. Dochází k masivnímu poškozování stromů psí močí, která je agresivní a spaluje kůru, což může být fatální zejména u mladých výsadeb. Psi také znečišťují volné plochy trávníku, které by jinak lidé s chutí využívali k pobytu. V neposlední řadě je problémem i volný pohyb psů, pokud se v parku vyskytují i děti apod. Navrhujeme proto tři rozsáhlé psí louky. Ty budou snadno dostupné z obytných sousedství a budou doplněny o psí agility prvky. Takto vymezené plochy budou sdružovat návštěvníky se psy, a umožní jim bezpečné vyžití.

Vizuální dominanta - Letenský svah

Dalším tématem, kterému se studie věnuje, je letenský svah, který je dnes součástí celoměstského systému ekologické stability (ÚSES), ale zarůstá náletovou, převážně nepůvodní a invazivní vegetací, můstky se stávají útočištěm bezdomovců a vandalů a nejcennější výhledy na celou Prahu jsou často zastřené. Chceme proto posílit pocit bezpečí kvalitní architekturou a osvětlením a umocnit místa s výhledy redukcí vyšších keřů a posezením. Obnova vegetace na svazích bude probíhat postupně a s důrazem na výběr vhodných rostlinných druhů, které budou svahy i přirozeně zpevňovat. Také budou provedena technická protierozní opatření.

 

První vlaštovky

V současnosti už byly některé části nové obnovy parku zrealizovány, další jsou v různých stupních rozpracovanosti projektové dokumentace. Sami se o tom už dnes můžete přesvědčit na západním nástupu do parku od Špejcharu a Badeniho ulice. Nově rekonstruované cesty nahradily cesty již dožilé a lavičky i nové stolky poslouží svým návštěvníkům. Ti si mohou povšimnout i nového typu lampy, který by měl postupně nahradit starý typ lampy.