Kvalitní údržba prostoru

Podstatným hlediskem je, že mezi prvořadé povinnosti správce a vlastníka parku patří zajištění bezpečnosti všech jeho návštěvníků. Bezpečnost je ovlivňována kvalitou údržby prostředí a také jeho přehledností. Údržba se týká samozřejmě i řezů stromů a průběžné obnovy porostů. Jedině průběžná péče o porost dřevin zaručuje to, že se v porostu mísí všechny věkové kategorie dřevin a nedochází k plošným a rozsáhlým obnovám, nýbrž k cyklickým náhradám nejstarších dosluhujících a potenciálně ohrožujících dřevin novými perspektivními výsadbami.
Káceny budou dřeviny, které byly posouzeny jako nevhodné pro aktuální a budoucí fungování parku. Základní kritéria pro kácení dřevin jsou zdravotní, kdy stromy kvůli svému stavu nesplňují provozní bezpečnost frekventovaného parku a pak také kritéria esteticko-kompoziční. Vznikající volné prostory budou návazně na kácení zaplňovány sadbou nových kvalitních dřevin, obnova bude probíhat plynule.

Náročné podmínky pro dřeviny v parku

Park Letenské sady je z hlediska pěstování stromů komplikovaný ve vysoké koncentraci psů, kteří močením devastují stromy a také pěstebními podmínkami, které jsou vhodné pro stromy snášející chudou vysýchavou půdu. Mezi provozně nebezpečné mohou patřit i dřeviny krátkověké a senescentní, tedy ty, který již dospěly stáří. Esteticko-kompoziční principy zahrnují především zjednodušení druhové skladby, která zde nebyla zcela koncepčně navržena a především během 90. let 20. století došlo k výsadbám dřevin, které se často do parku zdejšího měřítka nehodí. Budoucí kácení dále řeší otázku přehuštěných výsadeb v místech, kde brání výhledům na Prahu a Hrad, a v místech, která jsou potenciálem pro kriminalitu. Další dřeviny jsou káceny z důvodů rozšíření stávající cestní sítě.

Nové stromy a keře pro Letenskou pláň

Pokácené dřeviny dají prostor novým výsadbám, které jsou navrženy koncepčně s celkovou obnovou Letenských sadů. Rozmisťování dřevin v prostoru respektuje několik pravidel. V první řadě se podrobuje kompozici parku, kdy musí být zachovány dlouhé pohledy přes pláň, které ji propojují i s okolní Prahou, Pražským hradem. Stromy budou sázeny solitérně i v malých skupinách, vždy ale tak, aby podél cest zůstával prostor na rozhled. V souvislosti s obnovou tunelu Blanka se povedlo prosadit obdobné druhy, které jsou používány ve zbylé části Letenských sadů, čímž získává park postupně celistvý charakter.

 

Vytrvalé dřeviny pro budoucí generace

V budoucnu vysazované druhy byly pečlivě vybrány s ohledem na přírodní podmínky na Letenské pláni, a s ohledem na zde historicky užívané dřeviny. Celková skladba byla však zjednodušena a byly vybrány druhy vzrůstné, odolné a často domácí (např.: duby, javor, habr). Kácení a nové výsadby spolu s realizací dalších vegetačních a stavebních úprav povedou k revitalizaci prostoru určeného širokému spektru uživatelů.