20 nových jabloní nyní roste v sadě Na Krutci ve Vokovicích – nahradily staré stromy, které v minulých letech uhynuly.
Úplně nový sad vznikl před týdnem v Řeporyjích nad prostorem bývalé cihelny Řepora. Ještě v roce 2016 se na tomto místě nacházela skládka (viz fotogalerie). Nyní zde roste 30 nových stromů – 12 třešní, 15 jabloní a 3 oskeruše. Naleznete zde například třešeň Lyonskou, Draganovu nebo Doupovskou, z jabloní zde budou mít své zástupce odrůdy Panenské české, Kardinál žíhaný, Grávštýnské červené nebo Chodské.
Nový sad, nazývaný Remízek u Stacha, vznikl také v Běchovicích. Zde bylo vysazeno 10 višní (např. Královna Hortenzie nebo Morela pozdní), 8 třešní (např. Libějovická a Germersdorfská), 10 jabloní (např. Matčino nebo Parmena zlatá), 2 hrušně (Hardyho a Magdalenka) a 3 oskeruše.
Svou první sezónu zahajují i stromy vysázené vloni na podzim − například v sadě u hřbitova v Radlicích roste 6 nových ořešáků, 6 jabloní, 6 hrušní a 12 slivoní.

Ovocné sady jsou krásné na jaře i na podzim, jsou přirozenou součástí české krajiny a vytváří životní prostředí pro řadu druhů živočichů. Právě proto je důležité, aby extenzivní (tradiční) sady z pražské přírody nezmizely.

Těšíme se, až nové stromy vykvetou, i když na první sladké plody si počkáme ještě o trochu déle.