Ve dnech 16. - 17. 5. 2014 proběhne dobrovolnická akce na úklid černých skládek na území celé ČR. Akci organizuje občanské sdružení Ekosmák. 
Zapojit se mohou jednotlivci, kteří mají zájem podílet se na úklidu, ale také obce, na jejichž území se černé skládky nacházejí. Více na: http://www.uklidmecesko.cz/#!/

Chystaná úklidová akce "Ukliďme Česko" vychází z mezinárodně osvědčeného modelu "Let's Do It!". Tento typ úklidových akcí již proběhl úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 8,5 milionů dobrovolníků.

Harmonogram akce:

  • listopad 2013 - zprovoznění webu projektu www.UklidmeCesko.cz
  • prosinec 2013 - sestavení organizačního týmu (cca. 20 členů), oslovení sponzorů
  • leden 2014 - vytvoření týmu organizátorů místních úklidových akcí
  • únor 2014 - začátek mediální prezentace akce
  • březen 2014 - finalizace mapování černých skládek
  • duben 2014 - distribuce materiálů pro účastníky akce (pytle, rukavice, trička...)
  • květen 2014 - úklidová akce

Logo projektu


Pro mapování černých skládek je využíván ekologický projekt ZmapujTo.cz,  jehož cílem je boj proti nelegálním skládkám odpadu v České Republice. Je určen všem, jimž se nelíbí černé skládky v našich městech, vesnicích, v přírodě a především s tím chtějí něco udělat. Uživatel chytrého telefonu dokáže skládku nahlásit jednoduše a rychle díky mobilním aplikacím, případně můžete skládku nahlásit pomocí interaktivního webového formuláře. Úkolem projektu je přispět k řešení problému nelegálních skládek v České Republice zpřístupněním moderní, efektivní a široce rozšířené platformy pro jejich monitoring.

Jak černé skládky mapovat?

Mobilní aplikace

Mobilní aplikace ZmapujTo je to jednoduchý nástroj pro hlášení nelegálních (černých skládek) a přeplněných kontejnerů (aktuálně je mobilní aplikace dostupná pro systémy Android a iPhone). Černou skládku jednoduše vyfotíte, v mapě vyznačíte kde se přesně nachází (vaše GPS v mobilu přibližně určí místo skládky, vy toto umístění ale můžete pozměnit tak, aby odpovídalo skutečnosti), vyberete jaký typ odpadů se na skládce vyskytuje a hlášení odešlete. Obdobným způsobem probíhá i hlášení přeplněných kontejnerů (zde není potřeba kontejner fotit). Všechna hlášení se (po nezbytné kontrole zaslaných údajů) objeví v interaktivní mapě a dotčené obce pak mají možnost zaslané informace využít a nahlášený problém řešit.

ZmapujTo - obrázek mobilní aplikace

Webový interaktnivní formulář

Alternativně můžete využít i Webový interaktivní formulář pomocí něhož můžete můžete skládky a kontejnery hlásit z pohodlí svého domova. Tento formulář můžete otevřít jak na počítači s běžným prohlížečem, tak by měl jít otevřít a použít i na Vašem mobilním zařízení (smartphone či tablet). Stačí zadat adresu: http://new.zmapujto.cz do webového prohlížeče na Vašem přístroji.

ZmapujTo - ilustrační obrázek webových stránek