Pořadateli soutěže konané pod záštitou SMO ČR byly v roce 2016 organizace CI2, o. p. s., Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze a Informační centrum OSN v Praze, partnery soutěže byly Squelle Group, s. r. o. a SGS Czech Republic, s r. o. Vlastní hodnocení probíhalo od poloviny října do poloviny prosince 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků za rok 2016 se uskutečnilo v prostorách Informačního centra OSN v Praze dne 19. ledna 2017.

Výsledky:

  1. místo: Ostrava
  2. místo: Praha
  3. místo: Přerov

„Skokan roku“: Ostrava

Pozn.:  Od roku 2013 jsou zavedeny dva nové motivační prvky: kategorie „Skokan roku“ a kritérium „Míra zlepšení“. Skokanem roku se stává město (prezentace), které se umístí v první třicítce finalistů, u kterého došlo k nejvyššímu nárůstu bodového ohodnocení kritérií předvýběru oproti minulému roku. Míra zlepšení je nové kritérium hodnocení finalistů. Pokud se některé z nejúspěšnějších měst z minulého ročníku dále nezlepší a jiné město se v bodovém zisku výrazně posune vzhůru, může favorita ohrozit a dostat se na první pozice.

Praha se opakovaně umisťuje na předních místech, takže tyto bonusové body převážně nezískává a předstihují ji částečně tito „skokani“. V rámci základního bodování i v celkovém hodnocení po započítání bonusů se Praha v roce 2016 umístila na 2. místě (podrobnosti  v příloze /pdf soubor/).


Radní hl. m. Prahy pro oblast životního prostřeí RNDr. Plamínková přebírá ocenění v soutěži Zelená informacím
Radní hl. m. Prahy RNDr. Plamínková přebírá ocenění za 2 místo v soutěži Zelená informacím 2016


S novými stránkami k ŽP v Praze - Portálem ŽP - se Praha v roce 2015 umístila celkově na 3. místě, v roce 2014 na místě pátém. V předchozích letech byly posuzovány púvodní stránky ENVIS, V 2013 se Praha umístila celkově na 4. místě, v roce 2012 na 3. místě.

výňatek z tiskové zprávy k soutěži (komletní znění v příloze):

Druhé místo obsadila Praha, která se posunula o jeden stupínek výše oproti minulému ročníku soutěže. Potvrzuje tak fakt, že její prezentace patří dlouhodobě k nejkvalitnějším v republice. „U webové prezentace Prahy došlo k výraznému zlepšení přístupnosti pro běžné uživatele. Domnívám se, že představuje nejkomplexnější tematický portál o životním prostřední v České republice. Praha může být inspirací pro ostatní města," dodává Viktor Třebický, CI2, o. p. s.

Do soutěže není nutné se samostatně hlásit. Jsou posuzovány stránky všech měst a obcí s počtem obyvatel nad 5000. V první fázi hodnocení probíhá „předvýběr“, kde se z cca 300 prezentací vybírá na základě jasně určených kritérií 30 postupujících. Postupující prezentace jsou předány k hodnocení porotě. V předvýběru hraje roli především otázka, zda má město na svých www stránkách vyhrazen samostatný, dostupný a viditelný prostor pro informace o životním prostředí.

Kritéria hodnocení porotou pro rok 2016:

 Při hodnocení porotou byla brána v úvahu tato kritéria:

  • Přehlednost celkové prezentace města
  • Rychlá a snadná dostupnost informací o životním prostředí
  • Rozsah a kvalita obsahu informací o životním prostředí
  • Úprava stránek o životním prostředí, estetický dojem
  • Pravidelná aktualizace stránek
  • Dlouhodobé udržování obsahu, například formou ročenky nebo zprávy
  • Využívání sociálních sítí a interakce
  • Míra zlepšení oproti poslednímu ročníu

Porota pro hodnocení soutěže je sestavena z organizátorů a partnerů soutěže a dalších odborných institucí - CI2, o. p. s., Centrum pro otázky životního prostředí University Karlovy, Česká informační agentura životního prostředí (CENIA), Svaz měst a obcí ČR.